Läraravtryck

@smultron78

När jag gjorde entré på twitter hade jag inte en aning om vad det skulle innebära för mig som lärare. Jag valde mitt twitteralias Smultron78 för att jag gillar smultron och för att jag är född 1978. Det kändes logiskt. Då. Nu kan jag konstatera att twitter visade sig vara så mycket mer än ”en kul grej”. Det har varit den bästa fortbildningsresa man kan ha. Under mina år på twitter har jag utvecklats enormt som lärare, tack vare det utvidgade kollegiet. Plötsligt bestod lärarrummet av lärare från hela Sverige.

Jag heter Marie Karlsson och arbetar som lärare på Engelbrektskolan i Borås. För närvarande är jag klasslärare för en 2:a. Jag har arbetat som lärare sedan 2001 och det som fascinerar mig är att yrket hela tiden förändrats. Elevgrupper förändras, innehållet förändras, jag förändras, arbetssätten förändras… och det är just detta som jag älskar med mitt jobb. Att utveckla och utvecklas för att lyckas med världens viktigaste uppdrag: att hjälpa till och rusta små individer för livet.

Jag är behörig i och undervisar i samtliga teoretiska ämnen för åk 1-3 och är även behörig i SV/SO/ENG för åk 4-6. Jag har svårt att välja ett ”favoritämne”. Jag brinner för alla ämnen på olika sätt. IKT-baserade arbetssätt är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Här ser jag möjligheter att utveckla mig och mina elever. Jag har haft den stora fördelen att få driva ett projekt med iPads i min klass. Projektets fokus var hur man kan utveckla arbetet med läs- och skrivutveckling under elevernas första skolår med hjälp av just iPads. Vårt arbete inspirerades av den norske forskaren Arne Trageton, som förespråkar att eleverna får skriva på dator i stället för med penna under sin första skoltid. Detta för att kunna lägga koncentration och fokus på innehållet istället för att fokusera på formandet av bokstäver.

I början av 1:an startade jag och mina elever bloggen www.sallysaventyr.wordpress.com. En solig oktoberdag skickade vi ut vår lilla ekorre Sally på en resa. Nu har hon med hjälp av geocaching besökt 7 olika länder. Vi följer hennes resa och arbetar med de ställen hon besöker. Vi försöker få in olika ämnen, mål, arbetssätt och redovisningsformer. Eleverna själva har stor möjlighet att påverka bloggens innehåll och utformning. I höstas tyckte de att vi borde skicka ut ett till djur på resa. Sagt och gjort, Räven Leo gav sig iväg.

Att hitta vägar in i barnens värld och utnyttja deras intressen till lärande är något som driver mig. Att hitta arbetsområden och arbetssätt som verkligen berör dem. Min hjärna har alltid antennerna utfällda för att kunna snappa upp deras signaler på vad som intresserar dem just nu.

Välkommen hit till oss!

Märkta på:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


%d bloggare gillar detta: