Läraravtryck

Nationella prov i backspegeln!

Det var ett år sedan jag satte händerna i Nationella proven och genomförde dem med mina dåvarande elever. Det var en glädje och pirrig känsla när vi började ta oss igenom resan. Eleverna var förberedda! Prov efter prov genomfördes och det kändes verkligen hur bra som helst. Vår syn på elevernas kunskaper stämde väl överens och de nådde höga resultat.

Då började reflektionen! Vad säger det att resultaten på Nationella proven i åk 3 är höga? Vi mäter ju ”bara” lägsta nivån. Då började mina tankar ta fart, jag vill veta mer än dessa resultat, jag vill veta hur långt elevernas kunskaper räcker. Dessutom tycker jag att eleverna har rätt att få veta att de har mer än godtagbara kunskaper om de nu har det. Hur kan jag påvisa de olika nivåerna när inte proven gör det? Hur kan jag visa elever med hög kunskaps nivå att de faktiskt har det? Det får ju inte vara så att de alltid klarar alla prov galant med alla rätt för det visar ju bara en nivå men inte hur långt de kommit.

Mina elever gick vidare till nya lärare efter förra årets NP och jag fick en ny härlig kunskapstörstande samling ettor att börja en ny matteresa med. Nu är vi snart i mitten av deras första vårtermin och jag kan i nuläget säga att jag har utmanat dem tillsammans med mina kollegor på alla möjliga sätt. Vi genomför matematiklyftet och själv sitter jag som handledare och matematikutvecklare i gruppen där mina kollegor är aktiva. Oj vilka nivåer vi arbetat med både inom taluppfattning och inom problemlösning som är de moduler som vi arbetat med under året. Vi har höjt nivån för vår undervisning framför allt i problemlösning men även med taluppfattningen känner jag att vi kom långt. Hur mäter vi det då? Hur visar vi eleverna deras kunskaper? För nu måste vi koppla på den tanken som jag fick efter NP förra våren dessa eleverna ska kunna se sitt lärande fullt ut, om jag lyckas under de år jag undervisar dem.

Många frågor få svar….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


%d bloggare gillar detta: