Läraravtryck

@matematikingela

Jag heter Ingela Spegel- Nääs och är utbildad Ma/No/Tk-lärare för åk 4-9, och har även en textillärarutbildning bakom mig. Jag har arbetat i skolans värld i 22 år, i Älvdalen 1987-1995 och i Leksand, Sammilsdalskolan, 2001-2012. Året efter arbetade jag som universitetsadjunkt på Högskolan Dalarna, grundlärarprogrammet, med matematik- och naturvetenskaplig didaktik, ett fantastiskt roligt,utvecklande och spännande år. Just nu arbetar jag som Förstelärare i matematik på Djuråsskolan i Gagnef. I min tjänst undervisar jag i matematik i åk 7-9 och No/Tk i åk 7-8. Jag har under mitt första år som förstelärare arbetat med att utveckla min egen undervisning och att inspirera andra att förändra matematikundervisningen. Att arbeta med rika problem, låta eleverna samarbeta, diskutera, resonera och argumentera och utveckla sitt matematiska tänkande har varit det centrala. Att dessutom synliggöra de 5 matematiska förmågorna, förändra inställningen att matematik är svårt, övertyga eleverna att alla kan utvecklas och lära sig matematik och att det är okey och till och med bra att göra fel, har varit viktiga utvecklingsområden för mig. Planering och bedömning utifrån förmågorna är självklart för mig och att eleverna ska vara medvetna om vad det är som  ska bedömas och att de får träna på problem som övar upp förmågorna. Förra sommaren deltog jag i en kurs How to learn math via Stanford university California, ledd av Jo Boaler som är professor i matematikdidaktik och som under många år forskat om och arbetat med att förändra matematikundervisningen. Den kursen gav mig kraft, kunskap och mod att helt förändra min matematikundervisning i åk 7-9!
Jag undervisar även i No/Tk och har länge undervisat enligt lärande för hållbar utveckling. Natur och miljöfrågor ligger mig varmt om hjärtat.
Det senaste året har jag börjat använda IKT i min undervisning då Gagnefs kommun har satsat på bl.a Ipads till alla mina 7-or. Den nya tekniken är spännande och ger så många möjligheter både för mig och mina elever. Ulrica Elisson har inspirerat mig att delta i det utvidgade  kollegiet och det känns som en ny värld har öppnat sig för mig som lärare med möjlighet att dela idéer och tankar och att lära mig tillsammans med andra inspirerande kollegor. Min blogg heter matematikingela eller ispegel@moobis.se och jag finns även på twitter som @matematikingela och jag har startat en grupp på FB som heter förstelärare i matematik och ni hittar mig även som Ingela Spegel- Nääs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


%d bloggare gillar detta: