Läraravtryck

En hyllning

Det har väl inte gått någon obemärkt förbi att Sverige har fått ett nytt helt fantastiskt undervisningsmaterial som är helt gratis! Det jag syftar till är ”En läsande klass”.
Inför detta läsår stötte jag på en film via Twitter som handlade om reciprocal teaching och jag scannade nätet efter allt som var tillgängligt. Jag kollade på you tube-klipp och läste. En hel del var nytt och annat var gammalt och hemvant, men i en ny kostym. Jag bestämde mig för att arbeta på detta sätt med min nya grupp, mina 2:or. Jag började arbeta med läsfixarna Spågumman, Detektiven, Frågeapan och Cowboyen. Läsåret introducerades med ett föräldramöte där jag berättade om arbetet och hur vi skulle arbeta. Föräldrarna var väldigt positiva och barnen har verkligen älskat att arbeta med läsningen med hjälp av läsfixarna.

Under året har jag följt en läsande klass på facebook.Jag har gått och längtat efter att materialet ska släppas på hemsidan så att jag kan börja använda det. I veckan gav jag mig in på hemsidan och började arbeta med materialet och jag visste inte riktigt var jag skulle börja i och med att läsåret löper mot sitt slut och att vi har arbetat med läsfixarna hela året, till slut bestämde jag mig i alla fall för att börja från början av materialet. Jag hoppade över introduktionslektionerna och gick rakt på Lektion 1 åk 2. Texten vi mötte var Drakens håla av Ewa Christina Johansson, det var det första kapitlet ur boken och vi trädde in i rollen som Spågumman. Eleverna var helt med på noterna och siade klokt vid varje lässtopp. En elev utbrast glatt! Den boken har jag läst och jag har den hemma. Alla barnen i gruppen skrek rakt ut att de ville låna boken så att de kunde läsa den själva. Underbart! Jag bad dem dock att hålla sig lite, då jag ville att vi skulle läsa några fler kapitel till tillsammans. Jag är så glad och tacksam för det gigantiska arbete som ”En läsande klass”- gänget har lagt ner på att skapa ett helt fantastiskt material som är extremt strukturerat och tidsbesparande för mig som pedagog.

Martin Widmark, Jenny Helldahl, Marie Trapp, Elisabeth Pettersson, Malin Johnsson, Malin Hugander, Malin Gonzalez och Pernilla Dure ni är helt fantastiska och allt ert arbete kommer att förändra många barns förutsättningar och hela vårt land kommer att påverkas positivt. Då tänker jag inte på PISA-resultat, utan jag tänker på livskvalitet, självkänsla och glädje! Glädje till läsning och ökade resultat i samtliga ämnen, vilket föder en god självkänsla och en ökad livskvalitet.

Tusen och åter tusen tack för de otaliga timmar ni har lagt av er värdefulla tid.

Jag vill passa på att dela med mig av den läsfixarfilm som mina elever har gjort på eget initiativ, med min hjälp.

//Lottis Isaksson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


%d bloggare gillar detta: